Biserica „Sf. Prooroc Daniel” care are ca patron şi pe „Sf. Mucenic Ioan Valahul” se află în Iaşi, în apropierea intersecţiei B-ului Poitiers cu Şos. Nicolina, în partea de sud a Mun. Iaşi. Se învecinează cu Mănăstirea Cetăţuia şi Mănăstirea Frumoasa (la ≈ 1 km) şi Mănăstirea Hlincea (la ≈ 2,5 km). De asemenea centrul medical „Providenţa” al Sf. Mitropolii se află la ≈ 1 km de biserica noastră.
Construirea sfintei biserici a început în anul 2003 iar în Duminica Floriilor din 2004 a fost sfinţit demisolul, care până la finalizarea bisericii serveşte ca loc de slujire, având capacitatea de aproximativ 400 de persoane.
Partea de arhitectură a proiectului a fost realizată de dl Bogdan Negoiţă. Între anii 2004-2008 s-a construit biserica propriu-zisă iar în aprilie 2008 s-a pus acoperişul.
Particularităţi
v Naosul este foarte larg (15 m), de formă pătrată şi este încadrat de 4 stâlpi circulari cu diametrul de 1,5 m. Aceşti stâlpi se leagă între ei cu patru arce semicirculare ce se prelungesc şi deasupra pronaosului, altarului şi a celor două abside, formând în plan o cruce greacă;
v Turla bisericii este circulară (precum la Voroneţ);
v În partea superioară a turlei se observă, doar din exterior, cele 12 ferestre mici (simbolizând pe cei 12 apostoli) iar sub acestea se află 4 ferestre mai mari. Aceste ferestre şi cei patru stâlpi care susţin turla simbolizează cele patru evanghelii, care cuprind adevărul revelat de Dumnezeu şi propovăduit de Sf. Biserică.
v Crucile de pe biserică sunt confecţionate din inox şi seamănă foarte mult cu crucile de pe Putna;
v Pictura bisericii a fost realizată în tehnica frescă, în perioada 2011-2012, de către dl Mihai Chiuaru. O particularitate a picturii noastre este faptul că ea este bogată în scene sau personaje biblice, chipuri de sfinţi şi foarte săracă în ornamente;
v Catapeteasma este realizată din lemn de tei, culoare naturală, de către dl Nicolae Livadă din Bacău, iar icoanele din catapeteasmă au fost lucrate de Maica Sebastiana de la Mănăstirea Miclăuşeni.
Parohia noastră dispune şi de casă praznicală, „Agapa creştină”, unde se organizează diferite activităţi filantropice, iar anul acesta, 2012, am reuşit să construim clopotniţa, care are la parter o capelă.